Overnatting under åpen himmel i januar


Overnatting ute under åpen himmel i 8-9 minusgrader er noe av det herligste du kan oppleve. Mange tror at det blir kaldt, men med rett utstyr og litt aktivitet er det en opplevelse.




Dersom du er en av de litt uerfarne og usikre, kan det være lurt å ta sin første overnatting ute i nærheten av huset. Når du er trygg og vet at du ikke kommer til å fryse ihjel - kald kommer du til å bli - kan du ta turen litt lenger ut. De mest magiske øyeblikk får du når du kommer til et område hvor nattehimmelen ikke forurenses av lysstøy. Da kan du få oppleve en stjernehimmel så klar at du føler at du kan plukke ned stjerner. Og er du nord i landet er sjansen stor for at Aurora(borealis) vil komme dansende over nattehimmelen. MAGISKT!!!


Noen tips for overnatting ut på vinteren:

Ikke ha på deg for mye klær når du drar ut til overnattingsstedet. Da blir du bare svett og når svetten begynner å tørke blir du kald. Kle på deg når du kommer frem. Unngå å bli våt/fuktig. Kle deg i flere lag

Ha ull innerst. Gjerne to lag. Ull lue, votter og sokker er fine å sove i. Varme sko og en isolerende jakke og bukse er et viktig. Bruk gjerne fotposer. Fleecejakker og bukser er fine som mellomlag.

Det meste av kulden kommer fra bakken. Bruk derfor et liggeunderlag som isolerer. Vi har dununderlag som pumpes opp, og de er ekstremt isolerende. Du kan også bruke granbar til å skape en isolerende luftlomme mellom bakken og liggeunderlaget. Reinskinn er også isolerende. Vi har ikke vintersoveposer. Men med en sovepose inni en annen og en Jerven fjellduk utenpå blir det ikke kaldt.

Det er smart å ha med ei hodelykt eller to. Det blir fort mørkt ute i skogen.

Før du kryper ned i soveposen er det lurt å gå eller hoppe seg litt varm, slik at du har med deg litt ekstra startvarme ned i posen.

Tenn bål, drikk varm drikke, varm mat på bålet og NYT!!!


Magisk å våkne opp til morgenlyset.


Utstyr som kan være kjekt å ha på overnatting ute om vinteren:
(Adlinks)

Amundsen - Heros Hat, er en god og varm lue med fleece på innsiden og består av 70 % merinoull og 30 % cashmere.








Aclima - Lightwool Headover Unisex er laget av fin merino ull. Denne buffen sørger for å holde halsen og haken god og varm. Dersom det er ekstra kjølig kan den trekkes over hodet og brukes som et lag under luen.







Ullundertøy er noe av det viktigste, fra truse og ut. Ikke bruk bomull eller syntetiske stoffer innerst mot kroppen. Da blir du bare kald. Glem heller ikke ullsokker og gjerne to lag.


Dersom du skal være mye ute på vinteren, kan det være lurt å investere i noen ordentlige varme votter - som The Northe Face - Himalayan Mitt. Da kommer du aldri til å fryse på fingrene mer. Men det går også fint med andre vinterhansker og gjerne med en innerhanske i ull. 







Ytterst bør du ha en god dunjakke og en varm isolasjonsbukse.


Gode varme sko er viktig for at du ikke skal fryse. Selv har jeg disse Caribou vinterskoene fra Sorel. Disse har en innersokk i ullfilt som du kan ta ut og bruke inni soveposen - eller dersom du drar til ei hytte med kaldt gulv.









Isolasjon mot bakken er viktig. Jeg er mye ute på tur og har derfor investert i en Exped DownMat. Dette er en lett madrass med dunfyll som gir god varme på kalde vinternetter (og sommernetter i nord).



Sovepose er også noe du må vurdere etter behov. Jeg kommer til å investere i en ordentlig vintersovepose, men frem til nå har jeg brukt lag på lag prinsippet og sovet i to sommer-dunposer som ligger inni Jerven Fjellduken Hunter
Previous
Next Post »
0 Komentar